ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Η CATE BLANCHETT ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ OSCAR ΩΣ ''CAROL'';




ταινία ''Carol'' είναι μια συμπαραγωγή Μ.Βρετανίας & Αμερικής, η οποία «δουλευόταν» για έντεκα χρόνια.Πρόκειται για ένα ρομαντικό δράμα μεταξύ δυο γυναικών, της Carol Aird (Cate Blanchett) & της Therese Belivet (Rooney Mara), βασισμένο στο βιβλίο της Patricia Highsmith ''The Price of Salt (γνωστό και ως Carol).
Η ιστορία διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’50 (την περίοδο που γράφτηκε και το βιβλίο), όπου η νεαρή πωλήτρια Τερέζ γνωρίζει και ερωτεύεται την αρκετά χρόνια μεγαλύτερή της, παντρεμένη & πλούσια Κάρολ, ένας έρωτας που θα μείνει κρυφός, γιατί ας μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για την δεκαετία του 1950, όπου το θέμα ήταν ταμπού τότε. Η Κάρολ πριν ακόμα γνωρίσει την Τερέζ, θέλει να πάρει διαζύγιο από τον σύζυγο της, όμως εκείνος δεν είναι τόσο θετικός στο να χωρίσουν αν και ξέρει (όπως και κάποιοι άλλοι) την σχέση της με την νονά της κόρης τους. Η Tερέζ από την άλλη έχει σχέση μ' ένα αγόρι χωρίς όμως να έχουν κάνει έρωτα και σκέφτεται ν' ασχοληθεί με την φωτογραφία που τόσο πολύ λατρεύει.



Ο Todd Haynes δεν κάνει αρκετά συχνά ταινίες {Poison (1991), Safe (1995), Velvet Goldmine (1998), Far from Heaven (2002), I'm Not There (2007)}, όταν το κάνει το αποτέλεσμα είναι αριστουργηματικό, όπως συμβαίνει και στην ''Carol'', που καταφέρνει με μοναδικό τρόπο να περάσει στο κοινό με πιστότητα την εποχή εκείνη δίνοντας μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες των  κοστουμιών και των σκηνικών, ενώ η φωτογραφία είναι εξαιρετική.


Σύμφωνα με το flix.gr: «Το εικαστικό στήσιμο της ταινίας δεν είναι τίποτε λιγότερο από ένα αριστούργημα. Αυτή εδώ η Νέα Υόρκη είναι μια πολύβοη, σκληρή, βρώμικη πόλη, πιο πιστή στο ύφος του νουάρ, με τα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια να στολίζουν την εποχή των Χριστουγέννων, την παραδοσιακά οικογενειακή, σπιτική γιορτή. Η φωτογραφία του Εντουαρντ Λάκμαν, σε φιλμ 16mm, νοσταλγική στα καφέ και κίτρινα χρώματα του παρελθόντος, απέχει από τις φωτεινές διαφημίσεις του ’50 – αυτή εδώ η ιστορία δεν έχει τίποτα κοινό με τα fifties των περιοδικών. Μέσα σ’ αυτό το υποτονισμένο ντεκόρ, βουτηγμένη στις μελωδίες του Κάρτερ Μπεργουέλ, η παρουσία της Κάρολ της Κέιτ Μπλάνσετ έρχεται ως επαναλαμβανόμενη έκρηξη, ντυμένη σε πρωτογενή κόκκινα και μπλε, ένα εξωτικό πουλί που κάνει ό,τι μπορεί για να καμουφλάρει την εσωτερική της μελαγχολία.
Ο τρόπος που ο Τοντ Χέινς παρακολουθεί τις ηρωίδες του είναι μια αποτύπωση των δικών τους φραγμών: τις κοιτάζει μέσα από παράθυρα φορτωμένα βροχή, θαμπά, μέσα από μισάνοιχτες πόρτες, διαδρόμους, σε πλάνα μακρινά, εστιάζοντας στο δέρμα, στο βλέμμα, σε μια τούφα των μαλλιών, κλέβοντας ματιές πάθους όπως θα έκανε κάθε ερωτευμένος που δεν του επιτρέπεται η δημόσια διαχυτικότητα – ούτε καν η ιδιωτική, ώσπου να ξεπεράσει τις αντιστάσεις του: η κάμερα μοιάζει να φτάνει εκεί όπου η αφή δεν μπορεί.»




Έχει προγραμματιστεί να προβληθεί σε περιορισμένο αριθμό αιθουσών στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 20 Νοεμβρίου 2015, και στις 27 του ίδιου μήνα το ίδιο θα συμβεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο!
Η ταινία ενθουσίασε το κοινό κερδίζοντας το χειροκρότημα του στο Φεστιβάλ των Καννών. 
Στην ιστιοσελιδα ''Rotten Tomatoes'', η ταινία κατέχει ποσοστό 96% στην αποδοχή με βάση τα σχόλια από 23 κριτικούς και με μέσο όρο στην βαθμολογία 8,9 στα 10, ενώ στο ''Metacritic.com'' η βαθμολογία από 10 κριτικούς είναι 98 στα 100!!! Η Rooney Mara κέρδισε εξ ημισείας το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για το «Carol»  με την Εμανουέλ Μπερκό («Mon Roi»).
H Blanchett είναι τόσο κοντά στο να γίνει η νέα Μέριλ Στριπ και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υποψήφια και στα επόμενα Όσκαρς και γιατί όχι να κερδίσει το τρίτο της χρυσό αγαλματίδιο!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube