ΓΙΑΤΙ Η VIOLA DAVIS ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ;




Viola Davis μετά από 2 υποψηφιότητες για το «The Help» του 2011 και το «Doubt» του 2008.απέκτησε το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "Fences"
Μετά τη  βράβευσή της μίλησε στο People και για τα παιδικά της χρόνια:
«Η μοναδική φωτογραφία που έχω από την παιδική μου ηλικία είναι από τον παιδικό σταθμό. Η έκφραση που έχω στο πρόσωπό μου δεν είναι ούτε χαμογελαστή, ούτε συνοφρυωμένη. Είναι το κορίτσι που ξυπνάει το πρωί και αφού κοιτάξει ολόγυρα στο σπίτι, λέει ''δεν μπορώ να πιστέψω πόσο ευλογημένη είμαι!''».
Στην οικογένειά της δεν περίσσευαν τα χρήματα για να αγοράσει μία φωτογραφική μηχανή και όπως είπε: «ήμασταν τόσο φτωχοί, που ένιωθα ότι είχα λιγότερα απ’ όλους όσοι ήταν γύρω μου. Το περιβάλλον μας και ο χώρος που είχαμε στη διάθεσή μας αντικατόπτριζε το εισόδημά μας. Ένα σπίτι, μία αυλή, ένα γεμάτο ψυγείο, καθαρό… πράγματα που οι άνθρωποι θεωρούν δεδομένα, για εμάς δεν ήταν! Έχω πηδήξει μέσα σε τεράστιους κάδους με σκουλήκια για το φαγητό και ήθελα να κλέψω από το γωνιακό κατάστημα, επειδή ήμουν πεινασμένη. Δεν έρχονταν παιδιά στο σπίτι μου, γιατί το σπίτι μου ήταν σ' ένα κτίριο κακής κατάστασης,  γεμάτο αρουραίους. Ήμουν ένα από αυτά τα παιδιά που ήταν φτωχό και το ήξερε αυτό.»





Ποια είναι όμως η Βαϊόλα Ντέιβις; 

Γεννήθηκε στις 11 Αυγούστου 1965, στη φάρμα της γιαγιάς της στην περιοχή St. Matthews της Νότιας Καρολίνα και έχει πέντε αδέρφια. Η μητέρα της, Μέι Άλις, ήταν υπηρέτρια, εργάτρια σε εργοστάσιο και νοικοκυρά. Ο πατέρας της, Νταν Ντέιβις, ήταν προπονητής αλόγων. Η οικογένειά της μετακόμισε στο Σέντραλ Φολς του Ρόουντ Άιλαντ όταν η ίδια ήταν δύο μηνών.

Φοίτησε το Κολέγιο του Ρόουντ Άιλαντ και αποφοίτησε το 1988.  Για τέσσερα χρόνια σπούδασε στη σχολή Τζούλιαρντ στη Νέα Υόρκη. Γνωστή κυρίως ως ηθοποιός του θεάτρου, η Ντέιβις κέρδισε βραβείο Τόνι β' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο θεατρικό έργο King Hedley II (2001). Το 2010 ξαναβραβεύτηκε με Τόνι α' γυναικείου ρόλου για το έργο Fences.

Έχει επίσης εμφανιστεί σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες όπως Traffic (2000), Antwone Fisher (2002), Solaris (2002) και Αμφιβολία (Doubt, 2008). H μόλις οκτώ λεπτών ερμηνεία της στην ταινία, της χάρισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου. Το 2011 πρωταγωνίστησε στην καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία Υπηρέτριες (The Help) και βραβεύτηκε με Screen Actors Guild Award, ενώ έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA α' γυναικείου ρόλου.


Συμπεριελήφθη στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος 2012. Το 2017 κέρδισε το Όσκαρ, τη Χρυσή Σφαίρα και το BAFTA Β' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Fences.

Η Ντέιβις έχει εμφανιστεί σε αρκετές ταινίες, συμπεριλαμβανομένων τριών που έχει σκηνοθετήσει ο Στίβεν Σόντερμπεργκ, Εκτός Ελέγχου (Out of Sight, 1998), Traffic (2000) και Solaris (2002). Έκανε μικρές εμφανίσεις στις ταινίες Kate & Leopold (2001) και Antwone Fisher (2002). Το 2008 υποδύθηκε την κυρία Μίλερ στην κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου Αμφιβολία (Doubt) μαζί με τους Μέριλ Στριπ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν και Έιμι Άνταμς. Για την ερμηνεία έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου. Το 2010, κέρδισε το δεύτερο Τόνι α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο έργο Fences. Τον Αύγουστο του 2011, η Ντέιβις πρωταγωνίστησε μαζί με τις Έμμα Στόουν, Τζέσικα Τσάστεϊν, Μπράις Ντάλας Χάουαρντ και Οκτάβια Σπένσερ στην ταινία Υπηρέτριες (The Help). Απέσπασε διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία της και βραβεύτηκε με Screen Actors Guild Award  ενώ έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA α' γυναικείου ρόλου.

Είναι η μοναδική μαύρη ηθοποιός (ανεξάρτητα από το φύλλο) που έχει κερδίσει τα σπουδαιότερα βραβεία της υποκριτικής, Emmy, Tony και Oscar, επίσης είναι η πρώτη Αφροαμερικανή & έγχρωμη γυναίκα που έχει κερδίσει πέντε Screen Actors Guild Awards.

Είναι παντρεμένη από τον Ιούνιο του 2003 με τον ηθοποιό Julius Tennon τον Ιούνιο του 2003. Έχουν μια κόρη, την Genesis, την οποία υιοθέτησαν ως νεογέννητη, τον Οκτώβριο του 2011. Είναι θετή μητέρα του γιου και της κόρης του Tennon. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube