"RAY OF LIGHT": ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΤΗΣ MADONNA


Το έβδομο (και ίσως το καλύτερο) άλμπουμ της Madonna, ''Ray of light'' (1998), συνδύασε προσωπικούς και ενδοσκοπικούς στίχους με ανατολίτικους ήχους, down-tempo, ηλεκτρονική ενορχήστρωση και τα έγχορδα όργανα του Craig Armstrong και κέρδισε τις καλύτερες κριτικές της καριέρας της.




Τόσο η μουσική όσο και οι στίχοι, είχαν επηρεαστεί από την Καμπάλα, τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό και την Hatha Yoga, με όσα δηλαδή ασχολιόταν η Μαντόνα φανατικά εκείνο το διάστημα.

Το Rolling Stone εγκωμίασε την ίδια και τον William Orbit (συμπαραγωγός) για τη “δημιουργία του πρώτου ποπ δίσκου που αγκάλιασε επιτυχημένα την techno” δηλώνοντας ότι μουσικά το Ray of light είναι ο πιο “περιπετειώδης δίσκος της”.



Το άλμπουμ δέχτηκε πολύ θετικές κριτικές και σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία παγκοσμίως (6 φορές πλατινένιο στη Μεγάλη Βρετανία/ 4 φορές πλατινένιο στις ΗΠΑ). Κέρδισε 4 βραβεία Grammy και κατατάχθηκε στο #363 στη λίστα του Rolling Stone με τα 500 Καλύτερα Άλμπουμ όλων των εποχών.


Το Ray of Light έδειξε μία στροφή της Madonna σε περισσότερο ηλεκτρονικούς ήχους και μία διαφορετική στιχουργική διάθεση που αφορούσε τη μητρότητα, τη δόξα και την πνευματικότητα και παρουσίασε μία Madonna σαφώς βελτιωμένη φωνητικά καθώς είχε παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής για την ταινία Evita. Το 1999 το άλμπουμ κέρδισε 4 βραβεία Grammy και έχει πουλήσει πάνω από 16 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.



Το 1999, το ''Ray of light'' κέρδισε τρία βραβεία Grammy (“Best Pop Album”, ”Best Dance Recording”, “Best Recording Package”) και το ομότιτλο τραγούδι του άλμπουμ κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Βίντεο. Ήταν υποψήφιο για δύο ακόμη βραβεία (Record and Album of the Year). Το 2002, οι τηλεθεατές του VH1 στη Μεγάλη Βρετανία το ψήφισαν  ως το δέκατο καλύτερο άλμπουμ όλων των εποχών. Εκείνη τη χρονιά ψηφίστηκε και από τους αναγνώστες του Rolling Stone ως ο εικοστός πρώτος καλύτερος Ηλεκτρονικός Dance δίσκος που έγινε ποτέ.



Το Ray of Light βρίσκεται στην 37η θέση της λίστας του περιοδικό Rolling Stone με τα 500 Καλύτερα Άλμπουμ Όλων Των Εποχών. Το 2001 ψηφίστηκε από το κοινό του  VH1 στη 10η θέση της λίστας με τους 100 Καλύτερους Δίσκους Όλων Των Εποχών ενώ σε αντίστοιχη λίστα του περιοδικού ''Q'' βρέθηκε στην 17η θέση. 
Ακόμα συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο ''1001 τραγούδια που πρέπει να ακούσεις πριν πεθανεις''.

Η Βρετανίδα τραγουδίστρια Adele δήλωσε ότι το ''Ray of Light'' υπήρξε "μία από τις κύριες εμπνεύσεις" για το τρίτο της άλμπουμ στούντιο, ''25'' (2015). 




Η λίστα με τα τραγούδια του δίσκου

1) "Drowned World/Substitute for Love" (Collins, Kerr, Madonna, McKuen, Orbit) – 5:09
2) "Swim" (Madonna, Orbit) – 5:00
3) "Ray of Light" (Curtis, Leach, Madonna, Muldoon, Orbit) – 5:21
4) "Candy Perfume Girl" (Madonna, Melvoin, Orbit) – 4:34
5) "Skin" (Leonard, Madonna) – 6:22
6) "Nothing Really Matters" (Leonard, Madonna) – 4:27
7) "Sky Fits Heaven" (Leonard, Madonna) – 4:48
8) "Shanti/Ashtangi" (Madonna, Orbit) – 4:29
"Frozen" (Leonard, Madonna) – 6:12
9) "The Power of Good-Bye" (Madonna, Nowels) – 4:10
10) "To Have and Not to Hold" (Madonna, Nowels) – 5:23
11) "Little Star" (Madonna, Nowels) – 5:18
12) "Mer Girl" (Madonna, Orbit) – 5:32

13) "Has to Be"* (Leonard, Madonna, Orbit) – 5:16
* bonus τραγούδι στην ιαπωνική έκδοση






Τα Singles



1. "Frozen" - Φεβρουάριος 1998
2. "Ray of Light" - Απρίλιος 1998
3. "Drowned World/Substitute for Love" - Αύγουστος 1998 (Ευρώπη) / Σεπτέμβριος 1998 (Ιαπωνία)
4. "The Power of Good-Bye" - Σεπτέμβριος 1998 (ΗΠΑ) / Νοέμβριος 1998 (Ευρώπη, Ιαπωνία)
5. "Little Star" - Νοέμβριος 1998 (Μεγάλη Βρετανία, promo)
6. "Nothing Really Matters" - Μάρτιος 1999 (Μεγάλη Βρετανία) / Απρίλιος 1999 (ΗΠΑ, Ιαπωνία)

Το "Frozen", το πρώτο σινγκλ του άλμπουμ, έγινε το ένατο Νο1 της Madonna στη Μεγάλη Βρετανία και έφτασε στο Νο2 στις ΗΠΑ. Σε συνεργασία με τους Leonard και Orbit, το τραγούδι περιλάμβανε ένα νέο φωνητικό βεληνεκές της Madonna πάνω σε έγχορδα μουσικά όργανα και συνθεσάιζερ. Το 2005, ένα βελγικό δικαστήριο απαγόρευσε την αναμετάδοση του τραγουδιού αλλά και την πώληση του δίσκου στη χώρα, εφόσον η έναρξη του Frozen θεωρήθηκε αντιγραφή του τραγουδιού “Ma vie fout le camp” του Salvatore Acquaviva.




Το δεύτερο σινγκλ “Ray of light” περιείχε ένα συνδυασμό ήχων techno και ηλεκτρικής κιθάρας. Το βίντεο του τραγουδιού σκηνοθετήθηκε από τον Jonas Åkerlund και περιλάμβανε πολύ γρήγορες εικόνες της καθημερινότητας όπως ανθρώπους να επιβιβάζονται στο μετρό, να παραγγέλνουν φαγητό, να περπατούν στο δρόμο κλπ.

Το “Drowned World/Substitute for Love” κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1998. το βίντεο προκάλεσε πολλά σχόλια καθώς απεικόνιζε τη Madonna να καταδιώκεται από παπαράτσι, ένα σενάριο παρόμοιο με τα αίτια θανάτου της πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1997.




Το "The Power of goodbye" ήταν το τέταρτο single που προέκυψε από το album για την Ευρώπη και τρίτο για την Αμερική, αφού το Drowned world/Substitute for love προωθήθηκε ως single μόνο στην Ευρωπαϊκή Αγορά. Η κυκλοφορία του πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 1998 και συνοδεύτηκε από βίντεο κλιπ.


Το τελευταίο σινγκλ ήταν το “Nothing Really Matters” και συνοδεύτηκε από ένα βίντεο του Johan Renck επηρεασμένο από το βιβλίο του Άρθουρ Γκόλντεν, Αναμνήσεις μιας Γκέισας.

Για την προώθηση του δίσκου είχε προγραμματισθεί για το 1999 η πέμπτη της περιοδεία, ''Drowned World Tour'', η οποία τελικά πραγματοποιηθηκε το 2001.

Μέχρι τότε η Μαντόνα είχε γεννήσει τον γιο της Rocco Ritchie, είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία The Next Best Thing και είχε κυκλοφορήσει το άλμπουμ Music.







Tα βίντεο







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube