ΒΑΨΕ ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΣΟΥ ΑΥΓΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ



Τα Πασχαλινά αυγά σύμφωνα με το έθιμο τα βάφουμε την Μεγάλη Πέμπτη. Γιατί να μην τα χρωματίζουμε με φυσικούς τρόπους; Τέλος λοιπόν οι χημικές βαφές;
Γι αυτό σου προτείνω να τα βάψεις δυο τρόπους, με χρώματα ζαχαροπλαστικής η με φυσικά και απλά υλικά που έχεις ήδη στο σπίτι σου.

Θα χρειαστείς: 
Χρώματα ζαχαροπλαστικής, λαχανικά και άλλα υλικά από την κουζίνα που δεις παρακάτω
Ξύδι Ελαιόλαδο
Νερό
Χαρτί κουζίνας
Τρυπητή
Μπολ
Κατσαρόλα
Βαμβάκι


Βαφή με χρώματα ζαχαροπλαστικής

 1) Βράζεις τα αυγά (καλύτερα λευκά) για 10'-15', τα στραγγίζεις και τα αφήνεις να κρυώσουν.

2) Σκούπισε το εξωτερικό των βραστών αυγών με λευκό ξύδι ώστε να απορροφήσει στη συνέχεια το χρώμα.

3) Διάλυσε λίγο χρώμα(4-5 σταγόνες) ζαχαροπλαστικής σε ένα ποτηράκι με νερό και προσθέστε 2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι.

4) Βύθισε τ' αυγά για όσο χρόνο χρειαστεί (10 λεπτά είναι αρκετά) μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα!

5) Ακούμπησε τα απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν

6) Ρίξε σε ένα μπολ ελαιόλαδο, βούτηξε μέσα με ένα κομμάτι βαμβάκι, στράγγιξε το και γυάλισε τα αυγά

Αν αγοράσεις την συσκευασία από το σούπερ μάρκετ με τα τρία χρώματα(κόκκινο, μπλε, κίτρινο) εννοείται ότι θα κάνεις συνδυασμούς με τα χρώματα ώστε να προκύψουν επιπλέον χρώματα!



Βαφή με λαχανικά και υλικά από την κουζίνα σου 

Ακολούθησε τα πρώτα δυο παραπάνω βήματα και στην συνέχεια ανάλογα με το χρώμα που θέλεις να βάψεις τ' αυγά ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες...

Μωβ μπλε αυγά: Βράσε ένα κεφάλι κόκκινο λάχανο σε τέσσερα φλιτζάνια νερό για τριάντα λεπτά. Σούρωσε το νερό σε ένα μπολ και ρίξε τα αυγά στο χρώμα.

Καφέ αυγά: Μούλιασε τα αυγά σε δυνατό μαύρο καφέ, ελληνικό ή φίλτρου.

Πράσινα αυγά: Βράσε τέσσερα φλιτζάνια σπανάκι ή μαιντανό (ή και τα δυο μαζί) σε τέσσερα φλιτζάνια νερό για είκοσι λεπτά. Σούρωσε το νερό σε ένα μπολ και ρίξε τα αυγά στο χρώμα.

Μπλε-γκρι αυγά: Βράσε ένα φλιτζάνι βατόμουρα σε τέσσερα φλιτζάνια νερό για δέκα λεπτά. Σούρωσε το νερό σε ένα μπολ και ξέρεις...ρίχνεις τα αυγά στο χρώμα.

Κίτρινα αυγά: Βράσε δυο κουταλιές της σούπας κουρκουμά σκόνη σε τέσσερα φλιτζάνια νερό μέχρι να διαλυθεί. Σβήστε τη φωτιά και ρίξε τα αυγά. Ακόμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και φλούδες από κρεμμύδι ή φλούδες από πορτοκάλι ενώ μπορείς να προσθέσεις λίγο κρόκος Κοζάνης.

Πορτοκαλί αυγά: Βράσε δυο κουταλιές της σούπας πάπρικα και λίγο τριμμένο καρότο, σε τέσσερα φλιτζάνια νερό μέχρι να διαλυθεί. Σβήστε τη φωτιά και ρίξε τα αυγά.

Ροζ αυγά: Βράσε τέσσερα φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια σε τέσσερα φλιτζάνια νερό για 35 λεπτά. Σούρωσε το νερό σε ένα μπολ και ρίξε τα αυγά. Κόκκινα/ροζ αυγά: Χρησιμοποίησε ψιλοκομμένα παντζάρια ή φύλλα τριανταφυλλιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube